Verhuizen van Nederland naar België is niet zomaar wat. Het kan verstandig zijn om een verhuisbedrijf in te huren zodat de verhuizing goed verloopt. Al jouw bezittingen zijn hierdoor goed ingedekt en je hoeft zelf niet in een grote vrachtwagen te rijden die vervolgens ook nog terug naar Nederland gereden moet worden.

Op deze pagina vertellen we jou wat er allemaal komt kijken bij het verhuizen naar België. Ook geven we goede bespaartips voor het verhuizen. Lees dus snel verder!

verhuizers belgië

Wat moet er geregeld worden?

Als je naar België gaat verhuizen zullen er een aantal dingen geregeld moeten worden. Je zult je bij je gemeente moeten uitschrijven en mogelijk zul je zelfs een verblijfvergunning aanvragen.

Hieronder zetten we alles op een rijtje over wat je moet weten:

 • Gemeente: je moet je eerst uitschrijven bij de gemeente waar je nu woont. Vervolgens moet je een bewijs van uitschrijving vragen van de gemeente. Dit bewijs is van belang als je je gaat inschrijven bij een gemeente in België.
 • Rijbewijs: je zult nog voor een bepaalde periode gebruik kunnen maken van je huidige rijbewijs. Zodra deze periode is afgelopen zul je een Belgisch rijbewijs moeten gaan halen.
 • DigiD: wanneer je zult blijven werken in Nederland, terwijl je gaat wonen in België is het van belang dat je je DigiD behoud. Deze zal je nodig hebben voor zaken als de belastingaangifte en verzekeringen.
 • Verhuisgoederen: als je naar België verhuisd hoef je al je goederen die je meeneemt niet aan te geven bij de douane. Wel zal je je auto moeten inschrijven in België zodra je als inwoner van België staat ingeschreven.
 • ID-kaart: met een Nederlandse of andere ID-kaart of paspoort van een EU- of EER-land kan je je gewoon identificeren in België. Dit is ook mogelijk met een paspoort van een ander land, maar dan zul ja wel een geldige sticker voor verblijf nodig hebben.
 • Documenten: je kan door de overheid in België gevraagd worden om documenten als je geboorteakte te laten zien. Deze documenten kan je laten legaliseren bij het Consulair Dienstencentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Diploma: wil je in België studeren of werken, maar heb je een Nederlands diploma? Dan kan je gevraagd worden om je diploma te laten waarderen. Dit doe je door een gelijkwaardigheidsattest aan te vragen.

Voorbereiden van een internationale verhuis

Het voorbereiden van een internationale verhuis vereist meer voorbereiding dan een nationale verhuis. Het is belangrijk dat je op tijd een verhuisbedrijf inschakelt, als je daar gebruik van wilt maken. Een verhuisbedrijf kan ervoor zorgen dat alles in één keer voor je klaar staat en al je bezittingen in één rit naar de nieuwe woning brengen door gebruik te maken van een grote verhuiswagen.

verhuizen naar belgië

Hoe werken verhuisbedrijven

Je bent natuurlijk zelf baas over hoe de verhuizing verloopt, maar als je wel kiest om een verhuisbedrijf in te schakelen zal het er ongeveer zo uitzien:

 1. Op de verhuisdag komen de verhuisprofessionals bij je langs om eerst al je bezittingen, waar nodig, te demonteren en vervolgens pakken ze alles in verhuisdozen. Je kan ervoor kiezen om zelf inpakmateriaal te regelen of om dat door het verhuisbedrijf te laten regelen.
 2. Zodra alle bezittingen zijn ingepakt, worden deze ingeladen in de verhuiswagen. Er wordt gezorgd dat alles goed en veilig vast zit, zodat er geen bezittingen zullen beschadigen.
 3. De volgeladen verhuiswagen wordt door professionals van het verhuisbedrijf naar je nieuwe woning. Je bent zelf verantwoordelijk om vervoer te regelen voor jezelf.
 4. Als alles is aangekomen bij je nieuwe woning, zullen de werknemers van het verhuisbedrijf de verhuiswagen uitladen. Vervolgens zetten ze alles op de juiste plek en kunnen ze zelfs elektronica als de wasmachine en vaatwasser voor je aansluiten.

Ben jij van plan om binnenkort te verhuizen?

Vind verhuisbedrijven bij jou in de buurt!

Kosten van verhuizen

De kosten van verhuizen zijn vaak afhankelijk van het aantal spullen dat verhuisd moeten worden. Zo kost een verhuizing van een 1-persoonshuishouden rond de €700,-. De verhuizing van een 2-persoonhuishouden van Nederland naar België begint vanaf €1.100,- en die van een 4-persoonshuishouden of meer vanaf €23.000,-

Bespaartips voor verhuizen

 • Help zelf mee: het zelf inpakken van je bezittingen en het zelf regelen van inpakmateriaal zorgt ervoor dat je hiervoor niet meer het verhuisbedrijf voor hoeft te betalen. Het inschakelen van je vrienden en familie hiervoor kan ook veel helpen.
 • Vergelijk verhuisbedrijven: vergelijk prijzen van verschillende verhuisbedrijven door offertes aan te vragen. Kies daarna het verhuisbedrijf dat voor jou het beste is. Als je op zoek bent naar een verhuisbedrijf in België kan Dirk Vervaet je goed op weg helpen.
 • Verhuis op een doordeweekse dag: als je verhuist op een doordeweekse dag zal dit vaak goedkoper zijn dan wanneer je dit in het weekend doet.