Heb je (kleine) kinderen die met je meeverhuizen? Een verhuizing is een hele operatie. Een project dat voor zelfs de meeste volwassenen behoorlijk ingrijpend kan zijn. Kun je je voorstellen wat een verhuizing dan wel niet voor een klein kind kan betekenen?

Omdat kinderen sterk kunnen reageren op grote veranderingen is het van belang om bij een verhuizing bewust rekening te houden met hun belevingswereld. In dit artikel kan je tips lezen om te verhuizen met respectievelijk: een baby, peuter, kleuter en puber of uiteraard met combinaties ervan.

verhuizen met kinderen

Baby

Hoewel vaak het tegenovergestelde wordt gedacht, zijn baby’s zich op hun eigen manier zeker bewust van veranderingen in hun omgeving. Geuren, kleuren en geluiden maar ook de gemoedstoestand van de ouders pikken baby’s snel op. Met dit in het achterhoofd kun je daarom rekening houden met de volgende dingen:

 • Probeer als ouder zijnde stress rondom de verhuizing zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer de ouders een verhuizing ontspannen tegemoet treden, dan is de kans groot dat zij deze relaxte houding automatisch overdragen op hun baby.
 • Houd de nieuwe babykamer in de eerste instantie zoveel mogelijk hetzelfde als de oude babykamer. Gebruik zoveel mogelijk de oude meubels, gordijnen, speeltjes, decoratie en knuffels. De vertrouwde vormen, kleuren en geuren zullen de baby sneller op zijn of haar gemak stellen in de nieuw kamer.
 • Een baby is zeer gevoelig voor geuren. Eigen knuffels en ongewassen beddengoed uit de oude kamer hebben een vertrouwde geur en kunnen daardoor geruststellend werken.
 • Maak in de nieuwe babykamer gebruik van vertrouwde muziekdoosjes en nachtlampjes.

Peuter

 • Lees voor de verhuizing al verhaaltjes voor die gaan over het thema “verhuizen”.
 • Ga voor de verhuizing al een paar keer met de kleine kijken in en rondom de nieuwe woning.
 • Heb je je kind al ingeschreven bij een nieuw kinderdagverblijf of peuterschool? Dan kan het goed zijn om ook hier vooraf al een keer een bezoek te brengen.
 • Aangezien de verhuizing op zich al een behoorlijke verandering is, kan het verstandig zijn om zijn of haar nieuwe kamer in de eerste instantie nog niet teveel te veranderen. Gebruik in het begin zo veel mogelijk de oude meubels, het oude speelgoed, de oude verlichting, decoratie, enz. Dit maakt de nieuwe kamer sneller tot een vertrouwde plek. Wacht dus nog even met nieuwe meubels en nieuwe spullen.
verhuizen met een kleuter

Kleuter

 • Kleuters kun je al meer bewust betrekken bij een verhuizing.
 • Verken, net als bij peuters, indien mogelijk vooraf de nieuwe woning en omgeving.
 • Indien mogelijk zou een kleuter zelf kunnen aangeven welke kamer hij of zij in de nieuwe woning zou willen als zijn of haar nieuwe slaapkamer.
 • Een kleuter kun je al betrekken bij het uitzoeken van nieuw behang, gordijnen, meubels e.d.
 • Neem vooraf alvast een kijkje op de nieuwe school en bij de nieuwe BSO.
 • Je kunt een kleuter laten “helpen” bij het inpakken van alle spullen. Zo kan hij of zij een eigen rugzakje inpakken met daarin een paar spulletjes die hij of zij erg belangrijk vindt. Deze rugzak met daarin bijvoorbeeld de lievelingsteddybeer of het favoriete stuk speelgoed kan de kleine dan op de dag van de verhuizing zelf “verhuizen” naar de nieuwe woning.
 • Indien je een kleuter op de dag van de verhuizing niet naar een logeeradres brengt maar aanwezig laat zijn bij de verhuizing, zorg er dan voor dat er zich gedurende de dag iemand over de kleine ontfermt. Zo voorkom je dat hij of zij zich gedurende de (zeer intensieve) dag verloren gaat voelen.

Puber

Hoewel een puber als jongvolwassene er hoogstwaarschijnlijk van overtuigd is dat hij of zij geen speciale begeleiding meer nodig heeft, kan het tegenovergestelde waar zijn. Aangezien veel pubers zich in biologisch turbulente levensfase bevinden, kan een verhuizing zomaar die ene druppel zijn die de emmer doet overlopen. Resultaat: een doodongelukkige en/of onhandelbare telg!

Voorkom problemen en probeer je puberende zoon of dochter daadwerkelijk vanaf het allereerste begin bij het proces te betrekken. Hoor zijn of haar argumenten aan en geef hem of haar echte inspraak in de keuze van de nieuwe woonplaats, de nieuwe woning, de keuze van de nieuwe school en de eigen kamer.

Geen stress? Huur een verhuisbedrijf in!

Wil je geen stress ervaren tijdens je verhuisdag en je volledig kunnen focussen op de kinderen? Dan kan je het beste een verhuisbedrijf inhuren die voor jou alles uit handen neemt. Via onze verhuisservice kan je vrijblijvend meerdere verhuisbedrijven uit jouw regio vergelijken op prijs en aanbod. Zo bespaar je al snel aardig wat geld op de verhuiskosten!

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de verhuiskosten!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven uit jouw regio. Na de aanvraag ontvang je snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor het verhuisbedrijf met het beste aanbod of de gunstigste voorwaarden.